Кметът на Бургас Димитър Николов е подал жалба до Административен съд-София-град,

...
Кметът на Бургас Димитър Николов е подал жалба до Административен съд-София-град,
Коментари Харесай

Кметът на Бургас с жалба срещу решението на КЕВР за увеличение на водата с близо 60% -

Кметът на Бургас Димитър Николов е  подал тъжба до Административен съд-София-град, с която желае да се отмени решението на КЕВР за цената на водата. 

Това заяви Николов в профила си във Facebook. В понеделник КЕВР реши да усили цената на водата с 59%. 

От КЕВР прецизираха, че нарастването на цените е " подбудено от доста увеличените през 2021-2022 година разноски за материали и външни услуги, измежду които са фрапантно увеличени разноските за доставка на електрическа енергия от свободен пазар по отношение на базовата 2020 година Друг фактор е заложения годишен растеж на работните заплати на заетите във ВиК оператора с 14,98%, в сходство с подписаното съглашение сред НБС „ Водоснабдител “ – КНСБ, Министерство на регионалното развитие и „ Български ВиК холдинг “ ЕАД ".

Николов написа, че цената на водата е увеличена поради бъдещи вложения, които обаче ВиК към сегашния миг не е направило, а в това време събира средства от крайния консуматор.

Общински съвет в Бургас не е одобрявал пределни цени на водата, които ВиК е предложило на КЕВР. Кметът на града добавя, че главен мотив за обжалването е разминаването сред наличието на решението на Комисията и това, което е в съгласие от Общинските препоръки в Бургаска област.

" Новата цена на водата в Бургас е призната за " обществено търпима " от КЕВР, без за това да е регистрирана социално- икономическата конюнктура в страната и опцията на семействата да поемат този разход. ВиК не е предоставило нужните документи пред Комисията, които да демонстрират по какъв начин ще бъдат изпълнени целите в Програмата си за вложения ", написа още Димитър Николов.

От обявата излиза наяве, че настояването в жалбата до съда е решението да бъде оповестено за незначително, защото всички документи, на които се основава, са признати от комисия, свикана от ръководителя на КЕВР Станислав Тодоров, чийто избор след това е разгласен за противоконституционен.

" Противоконституцинно определеният ръководител е свикал и взел участие в съвещанието на комисията, в което е признато решение за по-високите цени. В жалбата упорствам за прекъсване осъществяването на решението на КЕВР ", прибавя Николов. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР